Het NADA ooracupunctuur protocol: een holistische benadering van welzijn

Inleiding

In onze zoektocht naar welzijn en gezondheid hebben we vaak de neiging om te vertrouwen op conventionele geneeskunde en farmaceutische oplossingen. Hoewel deze benaderingen zeker hun waarde hebben, zijn er ook alternatieve methoden die de moeite waard zijn om te verkennen. Een dergelijke benadering is het NADA ooracupunctuur protocol, een holistische praktijk die steeds populairder wordt vanwege de vele voordelen die het biedt. In dit blogartikel gaan we dieper in op het NADA ooracupunctuur protocol, wat het inhoudt en hoe het kan bijdragen aan onze algehele gezondheid en welzijn.

Wat is het NADA ooracupunctuur protocol?

Het NADA ooracupunctuur protocol is een specifieke vorm van acupunctuur die zich richt op het stimuleren van punten in het oor om een breed scala aan gezondheidsproblemen te behandelen. Het protocol is ontwikkeld in 1972 door het National Acupuncture Detoxification Association (NADA) en heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten, maar heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen.

In tegenstelling tot de traditionele acupunctuur, waarbij naalden in verschillende delen van het lichaam worden ingebracht, concentreert het NADA-protocol zich uitsluitend op de oorschelp. Dit maakt het minder invasief en gemakkelijker toepasbaar, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan mensen, inclusief diegenen die bang zijn voor naalden.

Hoe werkt het NADA ooracupunctuur protocol?

Het NADA Ooracupunctuur Protocol is gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), die stelt dat het lichaam een energetisch systeem heeft met meridianen waarlangs de levensenergie, genaamd Qi, stroomt. Volgens deze traditie kan een onbalans in de Qi leiden tot fysieke en emotionele problemen.

Bij het NADA-protocol worden dunne naalden op specifieke punten in het oor geplaatst, die corresponderen met verschillende organen en lichaamsdelen. Door deze punten te stimuleren, wordt de Qi-stroom gereguleerd en wordt het evenwicht in het lichaam hersteld. Dit kan helpen bij het verminderen van stress, angst, verslavingen, slapeloosheid en andere gezondheidsproblemen.

De 5 punten zijn:  “Shen Men” (spirituele poort, poort naar de geest),  “Sympathicus” (voor stressvermindering), de “Lever” (woede, frustratie), de “Longen” (verdriet) en de “Nieren” (angst).

Voordelen van het NADA ooracupunctuur protocol

  1. Stressverlichting: Het NADA-protocol is bekend om zijn kalmerende effecten op het zenuwstelsel. Door de Qi-stroom te harmoniseren, kan het helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.
  2. Verslavingsbehandeling: Het NADA-protocol wordt vaak gebruikt als aanvullende therapie bij de behandeling van verslavingen. Het kan helpen bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar drugs, alcohol of nicotine.
  3. Emotioneel welzijn: Omdat het NADA-protocol invloed heeft op het energetische systeem van het lichaam, kan het ook gunstig zijn voor het verbeteren van het emotionele welzijn. Het kan angst, depressie en stemmingswisselingen verminderen, waardoor een gevoel van kalmte en evenwicht ontstaat.
  4. Verbeterde slaap: Veel mensen ervaren slaapproblemen als gevolg van stress of andere gezondheidsproblemen. Het NADA-protocol kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door het bevorderen van diepe ontspanning en het verminderen van slapeloosheid.
  5. Holistische benadering: Het NADA-protocol is gebaseerd op de holistische benadering van gezondheid, waarbij het lichaam, de geest en de emoties als een geheel worden beschouwd. Het richt zich niet alleen op symptomen, maar probeert de onderliggende oorzaken van onevenwichtigheid aan te pakken.

Conclusie

Het NADA ooracupunctuur protocol biedt een holistische benadering van welzijn en gezondheid door middel van stimulatie van specifieke punten in het oor. Het heeft bewezen effectief te zijn bij het verminderen van stress, het behandelen van verslavingen, het verbeteren van de slaap en het bevorderen van emotioneel welzijn. Als aanvulling op conventionele geneeskunde kan het NADA-protocol een waardevolle tool zijn voor diegenen die op zoek zijn naar natuurlijke en holistische benaderingen van gezondheid en welzijn.

Het NADA protocol komt ook uitgebreid aan bod in onze basiscursus (en vervolgcursussen) oorreflexologie (ooracupunctuur / ooracupressuur).