De wetenschappelijke onderbouwing van auriculotherapie: het effect van ooracupunctuur verklaard.

Introductie

Auriculotherapie, ook bekend als ooracupunctuur, is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij naalden worden geplaatst op specifieke punten in het oor om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Hoewel het al eeuwenlang wordt toegepast, heeft auriculotherapie pas de laatste decennia meer aandacht gekregen in de wetenschappelijke gemeenschap. In dit blogartikel zullen we de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van auriculotherapie verkennen en de mechanismen achter de effectiviteit ervan uitleggen.

De basisprincipes van auriculotherapie

Ooracupunctuur, ook bekend als auriculotherapie, is een behandeling die is gebaseerd op moderne neurofysiologische principes (maar ook op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde – TCM). De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Volgens deze benadering zijn de oren een microsysteem van het hele lichaam, waarin specifieke punten worden geassocieerd met verschillende organen en lichaamsdelen. Door deze punten te stimuleren met behulp van dunne naalden, massage of druk, kan de balans in het lichaam (en het sympathisch / parasympathisch zenuwstelsel) worden hersteld, wat op zijn beurt kan helpen bij het verlichten van verschillende aandoeningen.

Wetenschappelijk onderzoek naar auriculotherapie

Hoewel er nog steeds veel onderzoek nodig is om de volledige werking van auriculotherapie te begrijpen, zijn er enkele veelbelovende studies die de effectiviteit ervan ondersteunen. Een systematische review uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift PAIN, analyseerde 49 onderzoeken naar ooracupunctuur bij verschillende aandoeningen, waaronder pijn, verslaving en angst. De auteurs concludeerden dat auriculotherapie significant positieve effecten had op het verminderen van pijn en verslavingsgerelateerde symptomen.

Een systematische review uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Pain Research and Management, analyseerde 18 klinische onderzoeken naar auriculotherapie bij de behandeling van pijn. De resultaten toonden aan dat auriculotherapie significant pijnverlichting kon bieden bij aandoeningen zoals lage rugpijn, migraine en artrose.

Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine in 2019, onderzocht de effecten van auriculotherapie bij de behandeling van angst en slaapstoornissen. De resultaten toonden aan dat auriculotherapie een significante vermindering van angstsymptomen en verbetering van de slaapkwaliteit veroorzaakte bij de deelnemers.

Een ander interessant onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, onderzocht het effect van auriculotherapie bij patiënten met fibromyalgie. De studie toonde aan dat ooracupunctuur resulteerde in significante vermindering van pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen bij de deelnemers. Bovendien waren deze verbeteringen duurzaam en werden ze waargenomen zelfs drie maanden na de behandeling.

Neurowetenschappelijke mechanismen

Hoewel de exacte mechanismen achter auriculotherapie nog niet volledig zijn opgehelderd, suggereren neurowetenschappelijke studies enkele mogelijke verklaringen. Het stimuleren van de punten in het oor activeert zenuwvezels die signalen naar de hersenen sturen. Deze signalen kunnen de afgifte van endogene opioïden (natuurlijke pijnstillers) en andere neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline stimuleren. Dit kan leiden tot pijnverlichting, ontspanning en verbeterde stemming.

Daarnaast zijn er studies die aantonen dat auriculotherapie invloed kan hebben op de activiteit van de autonome zenuwstelsel en de hypothalamus-hypofyse-bijnieras. Dit kan resulteren in regulatie van de stressrespons, vermindering van ontstekingsreacties en bevordering van het algemene welzijn.

Conclusie

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de volledige werking van auriculotherapie te begrijpen, suggereren de beschikbare wetenschappelijke studies enkele veelbelovende effecten van ooracupunctuur bij het verminderen van pijn, het behandelen van verslavingen en het verbeteren van verschillende gezondheidsproblemen. De neurowetenschappelijke mechanismen achter de effectiviteit van auriculotherapie kunnen worden verklaard door de stimulatie van specifieke punten in het oor die zenuwsignalen naar de hersenen sturen en de afgifte van endogene opioïden en andere neurotransmitters beïnvloeden.

Hoewel auriculotherapie niet als vervanging moet worden gezien voor conventionele medische behandelingen, kan het een waardevolle aanvulling zijn bij het bevorderen van welzijn en het verlichten van bepaalde symptomen. Het is belangrijk om samen te werken met een gekwalificeerde en ervaren beoefenaar van auriculotherapie om de juiste behandeling te ontvangen en mogelijke risico’s te minimaliseren.

Referenties:

Yuan Q-L, et al. (2018). Efficacy of auricular acupuncture for pain management: A systematic review and meta-analysis. PAIN, 159(11), 2275-2286.

Cakmak, Y. O., et al. (2019). Effects of auricular acupuncture on sleep and quality of life in patients with fibromyalgia. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 25(9), 961-968.

Yuan, Q., Wang, P., Liu, L., Sun, J., Cao, X., & Meng, F. (2018). Auriculotherapy for chronic pain management in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pain Research and Management, 2018, 1832618.

Chiu HY, et al. (2019). The Efficacy of Auricular Acupressure for Sleep Disturbance and Mood Disorders in Patients with Breast Cancer: A Randomized Controlled Trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 25(9), 952-959.